Svetová blamáž!

Slováci zasa ukázali že kultúra im nič nehovorí.

Kritika neprišla z vyspelého Nemecka, Francúzska, ani z Talianska.

Tentokrát sa do nás obula Aung Win Tang, turistka z chudobnej Barmy.

Tang prišla na Slovensko na odporúčanie tamojšej vlády, ktorá si nás všimla vďaka obdivu Slovákov k progresívnym politickým režimom v Rusku, Severnej Kórei a Barme.

"Slováci sú internacionálne zjednotení s našimi hodnotami," odôvodnila svoj výber dovolenkovej destinácie Tang.

Po návšteve ázijskej reštaurácie v Dubnici nad Váhom však Tang už tak nadšene o Slovákoch nehovorí.

"Vypýtala som si praženú ryžu so zeleninou a kuracím mäsom a na moje prekvapenie na okraj taniera kuchár priložil čosi zvláštne," začína rozprávanie šokovaná Tang.

"Nabrala som kôpku ryže na lyžicu aj s tou zvláštnou prílohou. Len čo som lyžicu priblížila k ústam, naplo ma z kyslastého zápachu."

Najprv si Tong myslela, že kuracie mäso bolo pokazené. Potom dôkladnejšie ovoňala lyžicu a začala pochybovať aj o kvalite zeleniny.

"Celé jedlo páchlo podivne kyslo. Vôbec nemalo lahodnú vôňu zeleniny a sójovej omáčky, tak ako u nás v Ázii," popisuje ďalej Tang.

Na tvárach iných stravníkov nebolo vidieť žiadne prekvapenie. Napriek podozreniam sa barmčanka rozhodla opatrne ho vložiť do úst a prehltnúť.

To však nemala robiť!

Odporný zápach bol ekvivalentný chuti. Kyslá kapusta úplne potlačila pôvodnú chuť praženej ryže a Tang v tom okamihu všetko vyprskla von, až zasiahla aj tváre ľudí sediacich pri vedľajších stoloch.

Tí sa na turistku obrátili a bez jediného slova civeli.

"Bol to najväčší hnus, aký som kedy napchala do úst", vraví Tang.

Hneď na druhý deň odletela vystrašená Tang naspäť do Barmy. Jej otázky sú však nanajvýš pálčivé a nastavujú zrkadlo slovenskej spoločnosti.

"Prečo Slováci žerú octovú kapustu s každým jedlom?", pýta sa Barmčanka.

"Hovadá sú to. Ani by ma neprekvapilo, ak by prekyslenú bielu kapustu napchali deťom ráno do krupičnej kaše, cereálií, alebo čokoládového joguru," dodala po návrate domov rozhorčená Aung Win Tang.