Svetová blamáž!

Slováci zasa ukázali že kultúra im nič nehovorí.

Kritika neprišla z vyspelého Nemecka, Francúzska, ani z Talianska.

Tentokrát sa do nás takto obula Aung Win Tang, turistka z chudobnej Barmy.

Tang prišla na Slovensko na odporúčanie tamojšej vlády, ktorá si nás všimla vďaka obdivu Slovákov k diktátorským režimom.

"Barmska vláda len nedávno, s vrúcnou vojenskou podporou Ruskej federácie, postrieľala na uliciach viac než tisícku protivládnych demonštrantov. Slováci sú internacionálne zjednotení s našimi hodnotami," ozrejmila svoj výber dovolenkovej destinácie Tang.

Po návšteve ázijskej reštaurácie v Dubnici nad Váhom však Tang už tak nadšene o Slovákoch nehovorí.

"Vypýtala som si praženú ryžu so zeleninou a kuracím mäsom a na moje prekvapenie na okraj taniera kuchár priložil čosi zvláštne," začína rozprávanie šokovaná Tang.

"Nabrala som kôpku ryže na lyžicu aj s tou zvláštnou prílohou. Len čo som lyžicu priblížila k ústam, naplo ma z kyslastého zápachu."

Najprv si Tong myslela, že kuracie mäso bolo pokazené. Potom dôkladnejšie ovoňala lyžicu a začala pochybovať aj o kvalite zeleniny.

"Celé jedlo páchlo podivne kyslo. Vôbec nemalo lahodnú vôňu zeleniny a sójovej omáčky, tak ako u nás v Ázii," popisuje ďalej Tang.

Na tvárach iných stravníkov nebolo vidieť žiadne prekvapenie. Napriek podozreniam sa barmčanka rozhodla opatrne ho vložiť do úst a prehltnúť.

To však nemala robiť!

Odporný zápach bol ekvivalentný chuti. Kyslá kapusta úplne potlačila pôvodnú chuť praženej ryže a Tang v tom okamihu všetko vyprskla von, až zasiahla aj tváre ľudí sediacich pri vedľajších stoloch.

Tí sa na turistku obrátili a bez jediného slova civeli.

"Bol to najväčší hnus, aký som kedy napchala do úst", vraví Tang.

Hneď na druhý deň odletela vystrašená Tang naspäť do Barmy. Jej otázky sú však nanajvýš pálčivé a nastavujú zrkadlo slovenskej spoločnosti.

"To prečo kyslou kapustou kazíte chuť jedál?"

"Prečo napcháte kapustu do octu a potom ju žeriete ku každému jedlu a tvárite sa ako veľa zeleniny jete? To vám nič nehovorí baklažán, klíčky, mrkva ani sója? Ani by ma neprekvapilo, ak by ste octovú kapustu napchali deťom ráno do cereálií, alebo čokoládového joguru," dodala pred odletom Aung Win Tang.